Bemutakozás – bölcsőde

Interjú – 2018.

Bemutatkozik bölcsődénk szakmai vezetője:   Kovács Beatrix

„Számomra kihívás és lehetőség egyszerre, hogy egy új bölcsőde szakmai vezetője lehetek, s megvalósíthatom az elképzeléseimet – mondja Beatrix. – Befogadó közegbe érkeztem, megkapom a megfelelő támogatást. Célom, hogy a családdal együttműködve nevelhessük, gondozhassuk a gyermekeket, szeretetteljes odafordulással, derűs hangulatban, családias légkörben. A kollektíva nevében mondhatom, arra törekszünk, hogy a megfelelő szakmai tudásunkkal minden gyermeket segítsük abban, hogy a saját képességei szerint folyamatosan fejlődhessen. A gyermek megtapasztalhassa az önfeledt, szabad játéktevékenység örömét, melynek során tapasztalhat, tanulhat. A személyi és tárgyi feltételek megteremtése mellett felkészülten várjuk, hogy megkezdhessük a munkát, és fogadhassuk a bölcsődés gyermekeket.

Az örökké kedves és mosolygós Beatrix Budapestről származik, ott járt iskolába, s most Bicskéről jár nap mint nap bölcsődénkbe. Négy gyermek édesanyja, három lánya és egy fia van (fia 16, nagylánya 21, középső lánya 13 éves, kislánya pedig még csupán 3 esztendős, óvodás, immár a Kastély Óvoda közösségének tagja). A nagycsalád körüli teendők szinte minden idejét kiteszik odahaza, de a gyerekek mindig besegítenek. A legkedveltebb családi programjuk a közös kirándulás, Beatrix pedig, ha teheti, zenét hallgat, koncertekre jár. (Mindenféle zenei stílust kedvel, de kedvence a blues és a jazz, de szívesen hallgat kortárs magyar vagy külföldi könnyűzenét, de retró zenét is.) Szeret olvasni, (leginkább krimit vagy thrillert, illetve drámákat), filmeket néz (odavan az életrajzi filmekért, igaz vagy tanulságos történetekért). Szívesen kertészkedik. Amire a legbüszkébb: a négy gyermeke, s elárulja: mind a négyük járt bölcsődébe, két éves koruktól. Beatrix ekkor szeretett bele a kisgyermeknevelői hivatásba. Tizenöt évig bankszektorban banktanácsadó szakképesítéssel dolgozott, ám már az első gyermekének nevelése-gondozása idején elhatározta, hogy pályát fog váltani, mert a gyermekek nevelése, értékek átadása felemelő dolog, ezért kisgyermekekkel szeretne foglalkozni. A felsőfokú szakképesítés megszerzése után 10 évig volt kisgyermeknevelő. Munkájában sok pozitív visszajelzést kapott. Munkássága alatt elkezdte a Montessori pedagógiát alkalmazni a bölcsődei csoportjában, melyet a szülők különösen támogattak, ahogy a szakma is preferálta. Mint mondja Beatrix, csodás szakmára lelt, hiszen nincs is annál szebb, mint látni, hogyan fejlődik egy kisgyermek napról napra. Beatrix boldog, hogy tudását, hitvallását szakmai vezetőként más kisgyermeknevelőknek is átadhatja.

„Az első és legnehezebb feladatunk az adaptáció, a beszoktatás lesz, ez egy tíznapos folyamat, amelyet megelőz majd egy családlátogatás, hogy képet kapjunk a gyermek családban való helyéről, az édesanyával és az édesapával való kapcsolatáról – mesél terveiről. – Szeretnénk lehetőséget teremteni arra, hogy a szülők és a kisgyermeknevelők között a folyamatos kapcsolattartás biztosított legyen – beszélgetés érkezéskor és hazamenetelkor, szülőcsoportos beszélgetés, családi füzet biztosítása, illetve igény esetén egyéni beszélgetésre is lesz lehetőség. A szülői vélemények, észrevételek jelzésére „véleményláda”is készült. Kellő nyitottsággal kérjük és várjuk az észrevételeket, jelzéseket a hatékony együttműködés érdekében. Az újonnan idekerült kisgyermeknevelők ugyancsak mind együttműködők, lelkesek. Módszertani anyagokat dolgozunk fel, beszélünk meg, folyamatosan értekezünk, lelkiismeretesen készülünk a gyermekek fogadására. Elkészítettem a szakmai programunkat is, mely szervesen igazodik az országos bölcsődei alapprogramhoz. Igyekszünk a munkatervünk alapján haladni. Célunk, hogy a gyermekek szeressenek bölcsődébe járni, illetve hogy a szülők is kellő bizalommal adják át gyermekeiket a bölcsődébe, amíg a szülőknek dolgozni kell. A gyermekek részére praktikus, a pedagógiai és egészségügyi szempontoknak megfelelő, kimondottan az ő korosztályuknak való készségfejlesztő, illetve a kognitív fejlődést segítő játékokkal készültünk. Az évszakokhoz igazodó őszi-téli-tavaszi-nyári napirendet dolgoztunk ki, amely a kisgyermekek korcsoportjához, igényeihez igazodik. Felmenő rendszerünk van. Elsősorban homogén csoportokat alakítok ki, mert ebben a korosztályban ez a módszertani ajánlás. Bízom benne, hogy a csoportszobák a különböző játékokkal, fejlesztő eszközökkel, a biztonságos bútorokkal, a kedves dekorációkkal otthonos hangulatot nyújtanak majd a gyermekek és szülők számára egyaránt. Folyamatosan figyelemmel fogjuk kísérni a gyermekek fejlődését, melyről adminisztráció is készül majd. Erről a családi füzetben a szülőt is tájékoztatni fogjuk. Egy szónak száz a vége: felkészülten, szeretettel, kellő szakmai tudással várjuk a gyermekeket!”

„Csináljon bármit, ami nyitogatja a szemét, eszét, szaporítja tapasztalatait. Ő azt hiszi csak játszik, de mi tudjuk, mire megy ki a játék. Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű, tevékeny ember váljon belőle.”       Varga Domokos