Csoportok

Bemutatkozik bölcsődénk szakmai vezetője:      Kovács Beatrix

„Számomra kihívás és lehetőség egyszerre, hogy egy új bölcsőde szakmai vezetője lehetek, s megvalósíthatom az elképzeléseimet – mondja Beatrix. – Befogadó közegbe érkeztem, megkapom a megfelelő támogatást. Célom, hogy a családdal együttműködve nevelhessük, gondozhassuk a gyermekeket, szeretetteljes odafordulással, derűs hangulatban, családias légkörben. Arra törekszünk, hogy a megfelelő szakmai tudásunkkal minden gyermeket segítsük abban, hogy a saját képességei szerint fejlődhessen, megtapasztalhassa az önfeledt, szabad játék örömét, melynek során a gyermek folyamatosan tapasztal, tanul. A személyi és tárgyi feltételek megteremtése mellett felkészülten várjuk, hogy megkezdhessük amunkát, és fogadhassuk abölcsődés gyermekeket. Az örökké kedves és mosolygós Beatrix Budapestről származik, ott járt iskolába, s most Bicskéről jár nap mint nap bölcsődénkbe. Négy gyermek édesanyja, három lánya és egy fia van (fia 16, nagylánya 21, középső lánya 13 éves, kislánya pedig még csupán 3 esztendős, óvodás, méghozzá immár a Kastély Óvoda közösségének tagja). A nagycsalád körüli teendők szinte minden idejét kiteszik odahaza, de a gyerekek mindig besegítenek. A legkedveltebb családi program a közös kirándulás, Beatrix pedig, ha teheti, zenét hallgat, koncertekre jár (kedvence a blues és a jazz, de szívesen hallgat rock zenét is), olvas (leginkább krimiket), filmeket néz (odavan az életrajzi filmekért, illetve a magyar filmekért). Tavasztól őszig kertészkedik. Ám amire a legbüszkébb: a négy gyermeke, s elárulja: mind a négyük járt bölcsődébe, ő maga ekkor szeretett bele a kisgyermeknevelői hivatásba. Tizenöt évig bankszektorban dolgozott, ám már az első gyermekének nevelése-gondozása idején elhatározta, hogy pályát fog váltani, mert kisgyermekekkel szeretne foglalkozni. Azóta – immártíz éve – kisgyermeknevelőként dolgozik, a Pannon Kincstár Tanodában szerezte meg az emelt szintű szakképesítését. Mint mondja, csodás szakmára lelt, mert nincs is annál szebb, mint látni, hogyan fejlődik egy kisgyermek. Beatrix boldog, hogy tudását szakmai vezetőként más kisgyermeknevelőknek is átadhatja.

„Az első és legnehezebb feladatunk az adaptáció, a beszoktatás lesz, ez tíznapos folyamat, amelyet megelőz majd egy családlátogatás, hogy képet kapjunk a gyermek családban való helyéről, az édesanyával és az édesapával való kapcsolatáról – mesél terveiről. – Szeretnénk lehetőséget teremteni arra, hogy a szülők és a kisgyermeknevelők között a folyamatos kapcsolattartás biztosított legyen – beszélgetés érkezéskor és hazamenetelkor, szülőcsoportos beszélgetés, tájékoztatófüzet biztosítása, illetve igény esetén egyéni beszélgetésre is lesz lehetőség. A szülői vélemények, észrevételek jelzésére „véleményláda”is készült. Kellő nyitottsággalkérjük és várjuk az észrevételeket, jelzéseket a hatékony együttműködés érdekében. Az újonnan idekerült kisgyermeknevelők ugyancsak mind együttműködők, lelkesek. Módszertani anyagokat dolgozunk fel, beszélünk meg, folyamatosan értekezünk. Elkészült a szakmai programunk is, mely szervesen igazodik az országos alapprogramhoz. Célunk, hogy a gyermekek szeressenek bölcsődébe járni. Éppen ezért kedves, szép, kimondottan az ő korosztályuknak megfelelő fejlesztőjátékokkal készültünk. Napirendet dolgoztunk ki, amely a kisgyermekek igényeihez, életkorához, illetve az évszakokhoz igazodik. Felmenő rendszerünk lesz, s elsősorban homogén csoportokat alakítunk ki. Bízunk benne, hogy a csoportszobák a játékokkal, eszközökkel, a biztonságos bútorokkal, a kedves dekorációkkal otthonos hangulatot teremtenek majd. Folyamatosan figyelemmel fogjuk kísérni a gyermekek fejlődését, melyről adminisztráció is készül, hetente egyszer gyermekorvos is ellátogat majd hozzánk. Egyszóval: felkészülten, szeretettel, kellő szakmai tudással várjuk a gyermekeket!”

Egy idézettel hagy zárjam gondolataimat:

„Csináljon bármit, ami nyitogatja a szemét, eszét, szaporítja tapasztalatait. Ő azt hiszi csak játszik, de mi tudjuk, mire megy ki a játék. Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű, tevékeny ember váljon belőle.”

Varga Domokos

 Csoportok:

Teknős csoport

Kisgyermeknevelők:

Király Kitti Judit
Nana Eszter

Katica csoport

Kisgyermeknevelők:

Lempek Dorina
Szabó Anita

Halacska csoport

Kisgyermeknevelők:

Pap Melánia
Bárányosné Jung Veronika

Bölcsődei dajkák:

Bakóné Török Éva
Takács Bernadett Ágnes