Bemutakozás

Bemutatkozik bölcsődénk szakmai vezetője:   Kovács Beatrix

„Számomra kihívás és lehetőség egyszerre, hogy egy új bölcsőde szakmai vezetője lehetek, s megvalósíthatom az elképzeléseimet – mondja Beatrix. – Befogadó közegbe érkeztem, megkapom a megfelelő támogatást. Célom, hogy a családdal együttműködve nevelhessük, gondozhassuk a gyermekeket, szeretetteljes odafordulással, derűs hangulatban, családias légkörben. Arra törekszünk, hogy a megfelelő szakmai tudásunkkal minden gyermeket segítsük abban, hogy a saját képességei szerint fejlődhessen, megtapasztalhassa az önfeledt, szabad játéktevékenység örömét, melynek során a gyermek folyamatosan tapasztalhat, tanulhat. A személyi és tárgyi feltételek megteremtése mellett felkészülten várjuk, hogy megkezdhessük a munkát, és fogadhassuk a bölcsődés gyermekeket. Az örökké kedves és mosolygós Beatrix Budapestről származik, ott járt iskolába, s most Bicskéről jár nap mint nap bölcsődénkbe. Négy gyermek édesanyja, három lánya és egy fia van (fia 16, nagylánya 21, középső lánya 13 éves, kislánya pedig még csupán 3 esztendős, óvodás, méghozzá immár a Kastély Óvoda közösségének tagja). A nagycsalád körüli teendők szinte minden idejét kiteszik odahaza, de a gyerekek mindig besegítenek. A legkedveltebb családi programuk a közös kirándulás, Beatrix pedig, ha teheti, zenét hallgat, koncertekre jár (kedvence a blues és a jazz, de szívesen hallgat rock zenét is), olvas (leginkább krimiket), filmeket néz (odavan az életrajzi filmekért, igaz történetekért). Szívesen kertészkedik. Amire a legbüszkébb: a négy gyermeke, s elárulja: mind a négyük járt bölcsődébe, két éves koruktól. Beatrix ekkor szeretett bele a kisgyermeknevelői hivatásba. Tizenöt évig bankszektorban dolgozott, ám már az első gyermekének nevelése-gondozása idején elhatározta, hogy pályát fog váltani, mert kisgyermekekkel szeretne foglalkozni. Azóta – immár tíz éve – kisgyermeknevelőként dolgozik, a Pannon Kincstár Tanodában szerezte meg az emelt szintű szakképesítését. Munkássága alatt elkezdte a Montessori pedagógiát is alkalmazni a bölcsődei csoportjában. Mint mondja, csodás szakmára lelt, mert nincs is annál szebb, mint látni, hogyan fejlődik egy kisgyermek. Beatrix boldog, hogy tudását, hitvallását szakmai vezetőként más kisgyermeknevelőknek is átadhatja.

„Az első és legnehezebb feladatunk az adaptáció, a beszoktatás lesz, ez tíznapos folyamat, amelyet megelőz majd egy családlátogatás, hogy képet kapjunk a gyermek családban való helyéről, az édesanyával és az édesapával való kapcsolatáról – mesél terveiről. – Szeretnénk lehetőséget teremteni arra, hogy a szülők és a kisgyermeknevelők között a folyamatos kapcsolattartás biztosított legyen – beszélgetés érkezéskor és hazamenetelkor, szülőcsoportos beszélgetés, családi füzet biztosítása, illetve igény esetén egyéni beszélgetésre is lesz lehetőség. A szülői vélemények, észrevételek jelzésére „véleményláda”is készült. Kellő nyitottsággal kérjük és várjuk az észrevételeket, jelzéseket a hatékony együttműködés érdekében. Az újonnan idekerült kisgyermeknevelők ugyancsak mind együttműködők, lelkesek. Módszertani anyagokat dolgozunk fel, beszélünk meg, folyamatosan értekezünk. Elkészült a szakmai programunk is, mely szervesen igazodik az országos bölcsődei alapprogramhoz. Célunk, hogy a gyermekek szeressenek bölcsődébe járni, illetve hogy a szülők is kellő bizalommal adják át gyermekeiket, amíg dolgozniuk kell. A gyermekek részére praktikus, fejlesztő, a pedagógiai és egészségügyi szempontoknak megfelelő, kimondottan az ő korosztályuknak való fejlesztőjátékokkal készültünk. Őszi-téli-tavaszi-nyári napirendet dolgoztunk ki, amely a kisgyermekek korcsoportjához, igényeihez igazodik. Felmenő rendszerünk van. Elsősorban homogén csoportokat alakítunk ki, mert ebben a korosztályban ez a módszertani ajánlás. Bízunk benne, hogy a csoportszobák a játékokkal, fejlesztő eszközökkel, a biztonságos bútorokkal, a kedves dekorációkkal otthonos hangulatot nyújtanak majd a gyermekek és szülők számára egyaránt. Folyamatosan figyelemmel fogjuk kísérni a gyermekek fejlődését, melyről adminisztráció is készül. Erről a családi füzetben a szülőt is tájékoztatni fogjuk. Hetente egyszer gyermekorvos is ellátogat majd hozzánk, aki szintén figyelemmel kíséri a gyermek egyéni fejlődését. Egyszóval: felkészülten, szeretettel, kellő szakmai tudással várjuk a gyermekeket!”

Egy idézettel hagy zárjam gondolataimat:

„Csináljon bármit, ami nyitogatja a szemét, eszét, szaporítja tapasztalatait. Ő azt hiszi csak játszik, de mi tudjuk, mire megy ki a játék. Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű, tevékeny ember váljon belőle.”                                                                       

Varga Domokos

2018.október